Fijn en gezellig

Buiten, Nieuwe balans Geef een reactie

Elke Hemelvaartsdag begint Mon de dag behoorlijk gespannen en met veel stress. Want ik ben er die hele dag niet. Het is vriendenwandeldag vandaag en dus zorgen vandaag anderen voor hem. Het gaat altijd goed, Mon ziet er altijd tegenop. Zo gaat dat altijd, inmiddels houdt het me niet meer tegen. Dus als Hans – de thuishulp voor vandaag – er is ga ik richting samenkomen-adres. Al ruim 15 jaar wandelen we – in een vriendengroep – elke Hemelvaartsdag en in de kerstvakantie een dag door de Limburgse heuvels. We kennen elkaar al eeuwenlang….vaak al sinds onze jeugd of tienerjaren. Na zijn ongeval kon Mon niet meer mee. De anderen als echtparen samen en ik dan alleen mee, dat vond ik lastig om te zien. Dus bleef ik ook thuis. Ons leven veranderde drastisch, ik bouwde een eigen sociaal leven op maar begon deze samenwandelingen, de verhalen onderweg en vooral de gezamenlijke humor ook te missen. Na een ‘Mag ik terug in de wandel-app-groep?’ was het beslist, de vervangende zorg werd geregeld en inmiddels kijk ik enorm uit naar die twee dagen per jaar. Ik vind het heel speciaal hoe die vriendschappen van vroeger blijven, intenser worden ook. Dit jaar rijden we richting Schin op Geul voor een wandeling over het plateau van Margraten en door het prachtige Gerendal. Het gaat over brede veldwegen en avontuurlijke bospaden. Door weilanden langs nieuwsgierige kippen en prachtige paarden die midden op ons pad blijven staan. Over graspaden en bospaadjes die te smal zijn voor naast elkaar te lopen, maar achter elkaar kan ook heel gezellig zijn. Ik geniet van alle verhalen over hun kinderen en kleinkinderen, van verre reizen en historische dichterbij-uitstapjes. Hoe ondernemend ze kunnen zijn, wie al met pensioen gaat of nu juist politieke stappen zet. Er is veel belangstelling voor mij, mijn thuis en hoe het met Mon gaat. Ik geniet, de hele dag. Het is afwisselend vandaag qua landschap en ook qua weer. De uitzichten over de glooiingen van het Limburgse land zijn adembenemend mooi. De wolken zijn indrukwekkend, de zon schijnt vrolijk, het waait ook en dat geeft heerlijke verkoeling na de pittige klimmen van vandaag. Een mooie grote rode beuk midden in het landschap nodigt uit om het pad er naar toe omhoog te klimmen om vervolgens beloond te worden met een schitterend uitzicht over Oud-Valkenburg en Schin op Geul. Het is een prachtige omgeving hier, met stegelkes, klaphekjes, veldkruizen en kapelletjes. Vakwerkhuizen, de typische Limburgse boerderijen en grote schuren van mergel zijn indrukwekkend mooi. Via bruggetjes over beekjes en poelen, in de verte een mooi zicht op de hooggelegen mergelgrot in de Däölkesberg. Na 13 gezellige kilometers vieren we onze vriendschappen met heerlijk etentjes, glaasjes en toetjes. Het blijft gezellig, tot en met de autorit naar thuis. Ook daar was het gezellig en was goed gegaan (ik had niet anders verwacht). Wanneer ik ’s avonds voordat ik naar boven ga Mon welterusten wens zegt hij: ‘Best een toffe gozer, die Hans, het was fijn en gezellig. Ben blij dat jij ook een fijne dag had.’

< VorigeVolgende >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *