Wereld-reiziger

Buiten, Nieuwe balans Geef een reactie

Door de zorg voor Mon ben ik veel thuis en dat geeft me de kans om veel te lezen. Iets wat ik erg graag doe. Vooral tijdens de rustuurtjes van Mon reis ik vanaf mijn favoriete hoekje op de bank naar elke uithoek in de wereld. Ik lees veel boeken over de historie van onze wereld, over migratie en politieke kleuren en hoe onze aarde verandert door klimaat en milieu. Ik ontdek hoe huiveringwekkend sommige (politieke) werelden zijn en hoe mensen in de verdrukking kunnen raken door politiek, geld en macht. Vandaag lees ik niet. Het is heerlijk wandelweer vandaag dus naar buiten. Na het modderballet in Epen en het doorweekte pak van afgelopen maandag zocht ik voor vandaag een route waar ik vooral verhard kon lopen. Dat lukte bij Grevenbicht.  En ook nu kon ik toch langs het water en veel uitgestrekte akkers. Langs grazende koeien en paarden. Weliswaar goed ingepakt tegen de kou maar genietend van de zon liep ik vandaag van Grevenbicht en Papenhoven naar Schipperskerk waar in de Berghaven het pad mij langs een diversiteit aan woonboten voerde. Soms mooi opgeknapt, soms ook behoorlijk vervallen. Op weg naar het sluizencomplex in Born. Knap hoe zo’n enorm complex op afstand (vanuit de bedieningscentrale in Maasbracht) bediend kan worden. In mijn periode bij Rijkswaterstaat vond ik dit een van de indrukwekkendste projecten. Vanaf de sluis in Born verder langs de oostkant van het Julianakanaal, via het buurtschap Graetheide over de brug bij Obbicht. Langs de Kingsbeek naar Nattenhoven. Ik was hier nog niet eerder en dan bedenkend dat Nattenhoven tot mijn eigen gemeente behoort. Op de terugweg loop ik langs de Maas. Er is een behoorlijke stroming vandaag, gisteren was er nog een hoogwaterbericht van Rijkswaterstaat, maar toch heeft de Maas vandaag ook iets sereens, iets rustgevends. Ik sta regelmatig stil en geniet van de brede stroom water, de uiterwaarden met grazers en hoe de zon met haar schitteringen in het water speelt. (Is zon vrouwelijk? Volgens mij wel). Na het herdenkingsmonument voor gesneuvelden in WOII eerder op mijn route kom ik bij een volgend indrukwekkend monument. Het is het herinneringsmonument bij de plek waar stadhouder Willem van Oranje in 1568 bij Obbicht de oversteek over de Maas maakte. Het info-bord maakt me nieuwsgierig, ik besluit straks thuis naar meer informatie te googlen. Daar lees ik in de stukken van Stichting Erfgoed Stein (zeer de moeite waard om te lezen!) dat de stadhouder zich in 1568 steeds meer begon te verzetten tegen de politiek van de Spaanse koning Philips II. Willem van Oranje organiseerde een eerste veldtocht en stak op 5 oktober 1568 de Maas over bij Obbicht. Hij overschreed daarmee de grens tussen de hertogdommen Gelder en Loon en nam daarmee ook het eerste initiatief in de Tachtigjarige Oorlog.  Nou ja, de tachtigjarige oorlog is begonnen in Obbicht!? Dus terwijl ik op het hoekje van de bank de wereldgeschiedenis vooral beter wil leren weten, ligt de Nederlandse geschiedenis vlak om de hoek, vandaag zelfs aan mijn voeten. Het was weer een leerzame dag vandaag. 

< VorigeVolgende >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *