Ik ga leven | Lale Gül

Literatuur & Biografieën, Recensies Geef een reactie

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’ Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. 
‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ 
In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. 
Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer. De recensies zijn lovend maar ik houd gemengde gevoelens over aan dit boek. Zeker, het is heftig wat haar overkwam/overkomt; ze verwoordt erg helder wat ze ervaart en wat haar thuis met haar doet. Tegelijkertijd zijn de dialogen en discussies thuis zo omvangrijk dat ik me afvraag of dit ‘in het echt’ echt zo gaat. Gaan discussies echt zonder onderbrekingen en beurtelings? Ik betwijfel dat, dus twijfel ik over het boek. Dan weer vind ik het heel dapper en sterk hoe ze zich een weg baan naar dat wat ze wil. Maar in mijn uiteindelijke conclusie heb ik diepe bewondering voor haar pad en hoe ze dat allemaal doet. 

< VorigeVolgende >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *