Ontdubbelen en ander vakjargon….

Mantelzorg, Zorg & Welzijn 1 Reactie

‘Hallo Marjo, weet jij wat respijtzorg is?’ Een berichtje van vriendin, ze las erover in een artikel over mantelzorg en begreep niet alles wat er stond. Ik kan haar inderdaad uitleggen wat respijtzorg is, net als zoveel meer vakjargon, beleidstermen, moeilijke woorden en afkortingen die overheid en instanties voor allerlei ziekten en zorg gebruiken.

Sinds het ongeval van mijn man maakte ik me die taal steeds meer eigen. Je moet wel, wil je begrijpen wat ze allemaal zeggen en schrijven. Doucherecht, loketvaardig, zelfparticipatie, extramuraal of ontdubbelen. Het is niet mijn taal.

Da’s toch raar? We spreken in onze samenleving af dat de zorg mensgerichter moet en dichterbij mensen georganiseerd moet. Maar het is met name de burger die naar de overheid en naar professionals ‘opschuift’, o.a. door zich de taal van overheid en de sector eigen te maken. Het is de omgekeerde wereld.

Ik zie het regelmatig, ik ontmoet vaak andere mantelzorgers die veel weten over de zorg en de ziekte van hun naaste. Ik lees blogs van moeders van zorgintensieve kinderen doorspekt met vakjargon. Erger nog: ik betrap mezelf op het gebruik van zorg-vaktaal in gesprekken met vrienden en kennissen: het is vraagverlegenheid geworden in plaats van dat ik het liever zelf doe. Of respijtzorg in plaats van dat de buurvrouw hier is als ik van huis ga. Het is extramuraal in plaats van dat mijn man gewoon thuis is. En in het ergste geval heb ik het op verjaardagen over mijn taak als mantelzorger, terwijl ik gewoon met hem getrouwd ben.

Maar professionele zorgverleners stellen op prijs dat ik ‘hun’ taal spreek. Zij zien me vaak als de ‘slimme uitzondering’, maar ik word dan ‘één-van-hen’ en ik, ik voel me serieus genomen en als deskundige betrokken.

Da’s toch raar? Pas door de taal van de ander te gaan spreken word je serieus genomen en als deskundige gezien. Mantelzorgers hebben dit door. Nu zorgprofessionals en ambtenaren nog.

Dit blog is ook gepubliceerd als column van de Sprekende Mantelzorgers in Zorg+Welzijn, oktober 2015

< VorigeVolgende >

Reacties 1

  1. Wat een mooi blog Marjo. je legt de vinger precies op de “zere’ plek! Knap hoe jij dat verwoordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *