The making of….Mantelzorg Awards

Leven in balans, Mantelzorg, Zorg & Welzijn Geef een reactie

The making of Mantelzorg Awards
Inmiddels is onze website gelanceerd en zitten we midden in de campagne van de Mantelzorg Awards. Cora Postema, Annette Stekelenburg en ik, 3 mantelzorgers en initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards, laten iedere dag in een vlog een stukje zien van wat er achter de schermen gebeurt bij ons initiatief.
“Zo’n nieuw filmpje maken is best spannend. Dat is het ook als je begint met een nieuw idee. Dat geeft weliswaar energie, maar dat is ook best eng”, zegt Annette in een van haar vlogs.

Iedereen weet wat mantelzorg is
Iedereen in Nederland weet inmiddels wat mantelzorg is. In de media, maar ook in je directe omgeving is vaak veel aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers. Dat is logisch, de cijfers laten ons ook zien dat veel mensen voor een naaste zorgen. In Nederland zijn het er nu reeds meer dan 3,5 miljoen en een half miljoen daarvan voelt zich zwaar (over)belast. Mantelzorgbeleid in ons land richt zich op die overbelasting en veel (overheids)instanties maken allerlei plannen en beleid om mantelzorgers te helpen en te ondersteunen.

Tegen de stroom in
Cora Postema, Annette Stekelenburg en ik gaan met ons nieuwe initiatief Mantelzorg Awards tegen deze stroom in. Is het bijzonder en ongewoon wat we doen of zijn we een beetje gekke vrouwen zoals Cora zich in de eerste vlog afvraagt? Laats zei iemand tegen ons: “Het is omdenken wat jullie doen, omdenken in mantelzorg”. Ja, misschien het dat ook wel. Het is in ieder geval vernieuwend, spannend ook en tegelijkertijd ook best een beetje ingewikkeld.

Krachtige mensen
Bij de eerste contouren van ons idee voor de Mantelzorg Awards zag ik gelijk de enorme kans daarin om de kracht van mantelzorgers te laten zien. Wat mantelzorgers willen en belangrijk vinden. Cora, Annette en ik spreken door het hele land veel mantelzorgers en zien dan veel krachtige, sterke mensen. Vaak heel creatief ook. Ik heb daarbij vaak gedacht: Heel Nederland kan van deze mensen ontzettend veel leren. In vlog nr. 8 vertel ik er over.

Veronderstelde hulpbehoevendheid
Ons idee is op veel plekken omarmd en bijzonder enthousiast ontvangen, maar de veronderstelling dat mantelzorgers hulpbehoevend zijn zit vaak heel diep. We dachten vaak nadat we ons verhaal deden, dat ons idee voor anderen helder was. Dat was het ook wel: Wat ons idee is was meestal snel helder, maar zodra we over het Hoe van onze plannen spraken, was er gelijk die valkuil om mantelzorgers te gaan helpen of te redden. Die gedachte zit er vaak ontzettend onbewust.

Mensen vinden het snel verwarrend, omdat we mantelzorgers niet belonen voor alle goede dingen die ze (onbetaald) doen. Natuurlijk zaaien we zelf een beetje verwarring door de titel Mantelzorg Awards. Maar het is voor ons ook een bewuste keuze om op die manier te laten zien dan mantelzorgers krachtige mensen kunnen zijn, die prijzen kunnen uitreiken. Het gaat over empoweren, aldus Annette in vlog nr. 5.

Lilian Linders (lector Social Works Fontys HS) onderzocht het, maar we ervaren zelf ook dat de veronderstelling dat mantelzorgers gesteund moeten worden, mantelzorgers eerder ontkracht dan dat het hen versterkt. Zoals Annette Stekelenburg het verwoordt: “Ik ben geen doelgroep waar een steunpunt voor opgericht moet worden. Ik ben een krachtig mens die een zorgtaak en tegenspoed tegenkomt op haar levenspad. Dat is soms verdrietig, soms mooi, soms leerzaam. Ik ben er gelukkig mee. Zonder tegenslag geen groei. Scherven brengen geluk.”

De kracht van onafhankelijkheid
Want door uit te gaan van een hulpbehoevendheid creëer je juist bij mantelzorgers afhankelijkheid en slachtofferschap. Mantelzorg Awards gaat over emancipatie van mantelzorgers. Juist het onafhankelijk kunnen zijn is dat wat kracht geeft. Dat gunnen we iedereen die voor een dierbare zorgt. Cora gaat in op de kracht van onafhankelijkheid in ons vlog nr. 7.

Moe van onbegrip
Mantelzorgers worden moe van onbegrip, ook vanuit overheden en instanties. Wij willen laten zien waar we energie van krijgen en blij van worden! Zoals een vriendin laatst tegen mij zei: “Ik vind het niet prettig als mensen me benaderen met: Poeh poeh, wat een opgave! Ik heb veel liever dat ze aan me vragen: Vertel eens, hoe doe je dat, zo voor je zus zorgen?”

En dat is precies wat Cora, Annette en ik met de Mantelzorg Awards aan heel Nederland willen laten zien.

Wil je meer weten ga dan naar de website Mantelzorg Awards of volg ons op Youtube, Facebook of via ons Twitteraccount @mantelzorgaward.

17 oktober 2016

< VorigeVolgende >

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *